Mennyit ér a zöld?

Széles spektrumú tanulmányok bizonyítják, hogy a jól kivitelezett, minőségi zöldfelületeknek pontosan mérhető, jelentős pozitív hatásai vannak.

A "zöld város" koncepció alapja, hogy a zöldfelületek létrehozása olyan befektetés, mely gazdasági, társadalmi és környezeti hasznot hoz, országos/területi szinten éppúgy, mint az egyén szintjén.
Az ún. zöld megtérülés az élet számos területén mérhető, a továbbiakban néhány olyan témát ragadtunk ki, melyek mindennapi életünkben is jelentős szerepet játszanak. A kutatások, esettanulmányok, pontos adatok és hivatkozások a Green City mozgalom szakmai anyagaiban angol és német nyelven megtalálhatóak.

Egészség és rekreáció

A zöld területek és a fizikai és lelki egészség között számos jól kimutatható kapcsolat van. Egy 1997-ben készült holland tanulmány rávilágított, hogy a kórházi napok száma 10%-kal csökken, amennyiben a felgyógyuló beteg zöld környezetre néző kórteremben tartózkodik.

Szintén holland tanulmány állapította meg, hogy a stresszbetegség társadalomra nehezedő, Hollandiában 15 milliárd euróra rúgó éves költsége a növényzet tudatos alkalmazásával nagymértékben csökkenthető: a városi stresszbetegség a munkahelyek zöldítésével megelőzhető, a beteg emberek zöld környezetbe helyezéssel gyógyíthatóak.
Egy 2000–ben készített tanulmány a lakókörnyezet és egészség kapcsolatát vizsgálta. A vizsgálat eredménye szerint minél zöldebb a lakókörnyezet, annál kevesebb a regisztrált fizikai vagy mentális betegség a lakók között.

Ingatlan

Napjaink egyik igen aktuális kérdése az ingatlanárak és trendek változása, mely kérdésben szintén szerepet játszik a növényzet.


Egy 1995-ben készült, 100 ingatlant érintő holland tanulmány szerint az ingatlanérték 4-33%-kal nő, amennyiben az ingatlan zöld területre néz, vagy 400 m-es környezetében zöld terület található. A víz közelsége 28%-os ingatlanérték növeléshez vezet. További értéknövekedés érhető el, ha ingatlanunk hőháztartását növényekkel optimalizáljuk: 10-40%-os energia-megtakarítás érhető el csupán növényi megoldások (szigetelés, árnyékolás stb.) alkalmazásával.

 

Humán és szociális tényezők

A növényzet nagy szerepet játszik az emberi és társadalmi jóllétben.

Zöld környezetben az emberek fizikai egészsége javul, a koncentrálóképesség nő: egy a közelmúltban végzett felmérés során növényzettel körbevett munkahelyen dolgozók teljesítményét vetették össze növényzet nélküli beltérben dolgozó munkatársaik teljesítményével: az előbbi csoport 12%-kal gyorsabb reakciókészségről tett tanúbizonyságot, vérnyomásuk alacsonyabb, általános közérzetük pozitívabb volt, kevésbé voltak frusztráltak és türelmetlenek, mint zárt térben dolgozó munkatársaik. Egy chicagói kutatás a szociális kohézió növekedését tapasztalta koros fás lakókörnyezetben, ahol –érvelésük szerint- a gyermekek - és ezáltal szüleik is – több időt töltenek a szabadban, a fák árnyékában játszva-beszélgetve, mint intenzíven napsütötte lakókörnyezetben.

Levegőminőség

Városainkban a levegőszennyezettség értékei elérték a kritikus határokat, a levegőminőség javítása világszerte sokat hangoztatott, elsődleges cél.

A szennyezőanyagok káros hatásai jól ismertek: a korom és más finompor-szennyeződések szív-és érrendszeri problémákhoz, tüdőbetegségekhez, korai halálesethez vezetnek. A szennyezőanyagok szűrésében a fáknak kiemelkedő szerepe van: számos lomb- és tűlevelű faj kitűnően köti meg szállóport (pm10), nitrogén-oxidokat, ózont, illékony szerves vegyületeket és egyéb szennyeződéseket. Európa szerte bizonyított tény, hogy a fasor nélküli utcák finompor szennyezettsége akár a négyszerese a fásított utcákénak.
A fák a szennyezőanyagok szűrésén és megkötésén túl több módon javítják a levegőminőséget és városklímát: a levelek párologtatnak, ezzel levegőt hűtenek és helyi tisztító légáramlatokat generálnak, oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, tehát az üvegházhatás ellen dolgoznak.

Mint a néhány kiragadott példán keresztül láthatjuk, a zöld területeknek számos jól mérhető pozitív hatása van – az egészségügyi és közbiztonsági kiadások csökkentésétől az ingatlanértékek növelésén keresztül a szociális kohézió erősítéséig, levegőminőség javításáig, stb. A Green City alapelvek ezen tudományos és gazdasági adatokkal alátámasztott előnyök összetett rendszerére épülnek, s kertészeti és tájépítészeti szaktudással kiegészülve megoldást kínálnak településeink égető problémáira.
Célunk, hogy a kormányzati és települési döntéshozókkal, ingatlanfejlesztőkkel és befektetőkkel, szakmabeli kollégákkal és a társszakmák képviselőivel megismertessük azt a hatalmas környezeti, gazdasági és humán-társadalmi nyereséget, melyben a természet ingyenes szolgáltatásai által részeltet minket.

 

Az alább található csatolmányban az ELCA 2011 májusában megrendezett Green City kutatói worshopjának összefoglalója olvasható. A workshopon az ökológiai szolgáltatások számszerűsítése és zöld megtérülés témában osztották meg egymással eredményeiket a mozgalomhoz csatlakozott országok kutatói.

ELCA Research Workshop Green City Europe – for a better life in European cities