Az élőkert c. kiadvány

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége megbízásából a Green City által létrehozott kézikönyv a fenntartható magánkertek tervezéséhez

Részlet az Előszóból:

"Az élőkert szépsége, jósága, használhatósága a Természet – fizikai síkon is túlmutató – kozmikus törvényeinek megvalósulásából adódik. Ezeket az élettörvényeket értő-érző kertészek (tervezők-építők-fenntartók) és az erre fogékony kerttulajdonosok közös munkájának gyümölcsei az élőkertek. Jó sok fejtörés-gondolkodás-ötletelés az elején, és hosszú, vidám, könnyed „használat” a végén! A Természet törvényei mentén való tervezés és kivitelezés garantálja a jó alapot. Az ápolás-fenntartás hosszú évei során pedig kialakul a Természet-Kerttulajdonos-Kertész meghitt, vidám kapcsolata, mely az idő múlásával egyre több szépséget, örömöt és konkrét hasznot is terem. (...)

Az élőkertek összekapcsolódnak, összefonódnak és egész városrészeket tehetnek még élőbbé!

A MAKEOSZ a Green City Tanács társszövetségeivel, intézményeivel együttműködve 2010 óta népszerűsíti az élő, Zöld Városok ideáját. A Zöld Városok a mai kor urbánus és globális (pl.: klíma) kihívásaira a Természet erejének megszelídítésével adnak választ. Igazi zöld, azaz ökovárosok-települések csak a városi élő (zöld) természet szolgáltatásaira alapozva létezhetnek. A természet szolgáltatásait a települések élő rendszere, az ún. zöldinfrastruktúrája nyújtja. A működő zöldinfrastruktúra pedig a köz- és magánterületek zöldfelületének együttes fejlesztésével valósulhat meg. Az élőkertek, a magánterületek „öko”kertjei a zöldinfrastruktúra szövetének kiemelkedően fontos, működő sejtjei."

A kiadvány megvásárolható a MAKEOSZ-tól.

A következő linken várjuk a kiadvánnyal kapcsolatos olvasói észrevételeket, hozzászólásokat, javaslatokat, hogy a következő kiadásba beépíthessük őket:

Az élőkert - visszajelzések űrlap