ClimCross Development – Partnership for addressing climate change impacts on development

Miskolc - Kassa

Miskolc-Kassa partnerség a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében - záró konferencia 

Március 24.-én és 25.-én Miskolcon valamint Kassán került megrendezésre a Climcross Development: Partnership for addressing climate change impacts on development projekt záró konferenciája, melynek során a két partner település szakértői osztották meg kutatási eredményeiket egymással ás az érdeklődő közönséggel.

A miskolci partner képviseletében Somorjai-Tamássy Zsolt a Green City ügyvezetője beszélt Miskolc sérülékenység értékelése és a javasolt alkalmazkodási stratégia témájában, mely tanulmányt a Zöldebb Városokért Nonprofit kft készítette. A tanulmány a klíma problémák megoldására zöld infrastruktúra fejlesztéssel igyekszik választ találni, amelyet kalkulációkkal támaszt alá. Ez a Green City elvű megoldás az árvíz problémákon túl egyúttal a természet ingyenes szolgáltatásit igénybe véve gazdasági és társadalmi haszonnal is ját.

A projekt utolsó mozzanataként ezekben a napokban került nyomdába a tapasztalatokat összegző kiadvány, mely magyar és szlovák nyelven tájékoztat a klímaváltozás várható hatásairól, és az erre történő felkészülés lehetőségeiről civileknek, szakembereknek a települési döntéshozóknak egyaránt.

A projektról készült televíziős összefoglaló a következő linken tekinthető meg: http://minap.hu/mivid.php?ext.a42659

 

Résztvevő partnerek

Miskolc, megyei Jogú Város Önkormányzata, Zöld Akció Egyesület

 

City Borough Kosice-Zapad

Projekt kezdete

2013. január

Befejezése

2014. március

Együttműködés a klímaváltozásért.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 című európai projekt keretében Miskolc és Kassa városa egy éven keresztül együttműködik a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében (Climcross Development: Partnership for addressing climate change impacts on development). Mindkét város egy-egy, az általa leginkább súlyosnak tekintett problémakörre koncentrál.

Miskolc esetében, ez a tényező a csapadékeloszlás időbeli és térbeli extrémitásai következtében fellépő áradás/árvíz problémaköre, míg Kassán a városi hősziget kérdése kerül a fókuszba.

A projekt „blue-green”, azaz a városi és város körüli vízrendszereket, valamint a zöld infrastruktúrát, azok jövőbeni alkalmazhatóságát azonos súllyal kívánta kezelni.

Mivel a város évekkel ezelőtt elkötelezte magát és csatlakozott a Zöldebb Városokért Mozgalomhoz, a projekt kidolgozásával és szakmai koordinálásával a Green City szervezetet (Zöldebb Városokért Nonprofit Kft.) bízta meg. Szervezetünk célja az ökológiai ciklusok helyreállítása, javítása a városban, és ezzel a klímaváltozásra való városökológiai reagálás elősegítése. A projekt elemzése által azonosított akcióterületeken ZÖLD INFRASTRUKTÚRA képző elemek egymásra szervezésével alakultak ki olyan koncepcionális megoldásgócok melyek műszaki elemekkel kombinált, de elsősorban élő zöld rendszerek melyek a későbbi zöld infrastruktúra fejlesztések kristályosodási pontjai lehetnek.